Imeläkirsikan ja blogin kuulumisia

Blogi on elänyt pitkään hiljaiseloa ja ajoittain jo ajattelin sulkea koko blogin. Huomasin kuitenkin palaavani itse pihapostausten pariin tarkastamaan jonkun kasvin lajikkeen tai istutusajankohdan. Ajattelinkin nyt jatkaa blogin elämää pihamme kasvun taltioimispaikkana. Kiva, jos olet vielä mukana!Istutin syksyllä 2014 pihaamme kaksi imeläkirsikan taimea. Imeläkirsikat ovat maultaan niitä "espanjalaisia" kirsikoita, joita saa torimyyjiltä ja kaupoista.

Ensimmäisen talven tuiskuista molemmat taimet selvisivät kunnialla (juttu täällä) ja kesällä 2015 molemmat puut kasvoivat vauhdilla ja tässä kohtaa vauhti tarkoittaa yli 50 cm:n vuosikasvua! Talvi 2015-2016 oli kuitenkin poikkeuksellisen kylmä, silloin oli ne valtavat pakkaset lumettomassa tammikuussa. Pakkaset rankaisivat meidänkin toista kirsikkapuuta. Ankaran talven jäljiltä jouduin viime keväänä katkaisemaan Iputj-puusta latvan, koska se oli kuollut pakkasessa. Gårdebo-taimi selvisi ilman vaurioita. Puut jaksoivat kuitenkin tuottaa muutaman kirsikan ja kyllä, maku oli juuri sellainen kuin torimyyjän kirsikoissa!

Viime talvi oli onneksi kasvien kannalta normaalimpi ja puut selvisivät pakkasista ilman uusia vaurioita. Nyt molemmat puut kukkivat kauniisti, eli kenties saamme syksyllä maistella satoa. Kukinta ei ole kovin voimakasta ja mielestäni näyttää siltä, että kukkia on vain ylivuotisissa versoissa.

Puiden kasvua on tosi mielenkiintoista seurata. Molemmat ovat kasvaneet hurjaa vauhtia. Reilusti yli 2 metriin kurkottava Gårdebo on myös kauniin mallinen, mutta latvasta katkaistu Iputj on melkoinen harottaja.

Iputj
Kommentit