Testissä höyrypesuri

Sain äidiltäni lainaan Kärcherin imuroivan höyrypesurin, tarkka malli on Kärcher SV 1902. Kärcher kertoo kyseisestä pesurista näin:

"Imurin ja höyrypuhdistimen yhdistelmä pesee, imuroi ja kuivaa samanaikaisesti. Hygieenistä puhtautta ilman kemikaaleja."


Lueskelin netistä (mm. suomi24:n asiantuntijoilta) kokemuksia höyrypesureista ja kokemukset olivat aika kahtiajakoisia: toiset ylistivät pesuria maasta taivaisiin ja toiset eivät olleet saaneet siitä mitään irti (tai sillä mitään irti).

Tälläista imuroivaa höyrypesuria voi käyttää kolmella tavalla: imurina vrt. normaali imuri, höyrypesurina eli pöhöttää höyryä, mutta ei ime tai imuri-höyrypesurina, jolloin pesuri pöhöttää höyryä ja imee samalla kosteutta pois.

Minua kiinnosti erityisesti vaaleiden laattasaumojen pesun kokeileminen. Parin vuoden asumisen jälkeen laattasaumat on meillä pinttyneet tummiksi ja ajattelin, että kuuma höyry voisi poistaa pinttynyttä likaa saumoista.

Sain äidiltä nopean perehdytyksen pesurin käyttöön, mutta tutustuin vielä manuaaliin ennen ensimmäistä käyttöä. Manuaali oli mielestäni melko hankalalukuinen ja paikoitellen jopa epäselvä. Parin auttavan puhelun jälkeen pesuri päälle ja odottelemaan pesurin kuumenemista (tai jotain painettako se kehittää...). Muutaman minuutin odottelun jälkeen valot syttyivät ja pesuri pääsi tosi toimiin aluksi kylpyhuoneessamme.

Seinien pesemiseen käytin höyryimu-käsisuutinta ja pientä vetolastaa. Tai käytin siis heti, kun olin alkuun selaillut manuaalia ja ihmetellyt, että pitääkö vetolastan todella jäädä suuttimen toiseen reunaan.

Kai tämän on joku saksalainen insinööri suunnitellut ja sen kuuluu olla juuri näin?


Aloitin kylpyhuoneen seinien höyryttämisen ja samalla minulla oli imuri-toiminto käytössä. Seiniä ei ole pesty kaikkialta useampaan kuukauteen ja niihin oli kertynyt sen verran pölyä, että pesuri jätti pölyvanoja/kerrostumia jälkeensä. Koitin irrottaa pölyvanat vetämällä saman kohdan useaan kertaan, mutta ensimmäisellä vedolla irronnut lika oli jo jotenkin niin tiukassa, ettei se enää pesurilla irronnut. Koitin myös puhdistaa seinät siten, että levitin ensin höyryn seinään ja vasta sen jälkeen imuroin kosteuden pois. Yrityksestä huolimatta lika ei enää pesurilla irronnut, vaan jouduin käymään kaikki seinät lopuksi rätillä läpi.

Pesurin jättämä "tahra"
Tästä lannistumatta (olihan seinissä aika paljon pölyä), päätin kokeilla kylppärin ikkunan pesua pesurilla... Tekniikkani ei ehkä ollut paras mahdollinen näin ensimmäisellä kerralla, mutta saan kyllä perinteisellä rätti-lasta-yhdistelmällä ikkunat todella paljon kirkkaammiksi. Ja rätin tarvitsee joka tapauksessa, koska pesurilla ei voi (mielestäni) pestä ulkopuolen ikkunalautaa eikä ikkunapuitteita.

Tässä kohtaa jo aloin lannistumaan, mutta päätin testata laattasaumojen ja suihkukaapin nurkkien pesua höyryimu-pistesuihkusuuttimella. Manuaalissa pistesuihkusuutinta suositeltiin hankalien paikkojen pesuun. Kuva kertokoon, miten helposti tällä suuttimella pääsee ihan nurkkaan...


Jälkikäteen, kun hanskat olivat jo pudonneet, huomasin että ilmeisesti pistesuihkusuuttimeen olisi voinut vaihtaa harjasosan, jossa olisi pidempi varsi, jolloin sillä ehkä tosiaan pääsisi tuonne nurkkaan.

Vaaleiden seinälaattojen väleihin pinttynyt lika todellakin lähti tämän suuttimmen ja höyryn avulla! Ainut ikävä puoli siinä oli se, että laattasaumaa sai höyryttää jonkin aikaa ja samalla sitä piti hangata todella voimakkaasti... se siitä höyryn likaa irrottavasta vaikutuksesta sitten?

Ajattelin antaa pesurille vielä yhden mahdollisuuden ja kokeilin alakerran vaalean laattalattian pesua, jospa vaaleaan laattasauman pinttynyt lika irtoaisi? Pesuriin on tavallisen imurin suuttimen näköinen suutin ja varsi. Hetken pähkäilyn jälkeen sain osat paikoilleen ja pääsin jatkamaan testiä. Pesin noin neliön aluetta useaan kertaan, välillä ilman imuritoimintoa ja välillä imurin kanssa mutta laattasauma pysyi ihan saman värisenä.

Höyryimu-pistesuihkusuuttimen kanssa höyryttämistä ja hankaamista en lattialaatttojen saumoille kokeillut, koska sadan neliön laattasaumojen puhdistaminen höyryssä kontaten ja hinkaten ei vain ole vaihtoehto.

Tässä kohtaa hylkäsin pesurin ja siirryin perinteisiin välineisiin.


Jos vielä jaksan, niin kokeilen mattojen puhdistusta pesurilla, uskoni on kyllä jo kovalla koetuksella.

Tällä hetkellä kokemukseni pesurista ovat hyvinkin negatiiviset. Pesuri on painava ja hankala liikuteltava, manuaali on epäselvä, pesutulos ei vakuuta, osien laatu ei vakuuta, ne ovat hankalasti vaihdettavissa ja jumiutuvat helposti.

Manuaalissa saisi myös olla laajemmin kerrottu pesurin käyttömahdollisuuksista ja esimerkki höyry- ja imutehoja eri pinnoille.

Olenko vain kokematon käyttäjä taidoilleni liian hienon pesurin kanssa? Onko teillä kokemuksia höyrypesureista?

Kommentit

Mika Parviainen sanoi…
Sä olet yhdistänyt keskenään väärät osat tuohon lastaan. Tuo kiinnittämäsi osa joka jäi toiseen laitaan on ainoastaan imurointiin. Mukana tulee vähän saman näköinen, mutta jossa höyryputki mukana. Tuolla sun viritelmällä ei varmasti irtoa mitään mistään. Paketissa on myös jatko-osa tuohon pyöreän harjan varteen, jolla siis yltää nurkkiin ja kulmiin hyvin.
Laura sanoi…
Kiitos kommentista! Huomasinkin myöhemmin, että tuohon harjanvarteen olisi ollut jatko-osa, jolloin tosiaan olisi yltänyt nurkkiin saakka. Mutta että joo, tosiaan oli sitten tuo toinenkin lasta kasattu väärin... :-)

Manuaali oli minusta aika sekava, parhaani mukaan yritin sitä ymmärtää. Ehkäpä siis olin kokematon/osaamaton käyttäjä, mutta sen verran huono fiilis jäi, että enpä ole uudestaa kysellyt pesuria lainaan. Onko sulla parempia kokemuksia?
Anonyymi sanoi…
Sama pesuri, käytetty alle 10x kokemukset hiukan samankaltaisia. No onneksi laite meni rikki, pumppu ei toimi. Varaosan hinta vaatimattomat 110 euroa + vaihtotyö (normaalisti kuulemma yli 200 pelkkä osa) Äkkiä laskettuna käyttökerran hinnaksi tuli n.60/kerta enpä taida ruveta laitetta korjaamaan, joku toinen paikka porsii kuitenkin. Näitä varaosahintoja yleensäkin ihmettelen että eikö olisi parempi hinnoitella ne edes jollakin tavalla siedettäviksi niin ostajatkin olisivat tyytyväisempoä?
Anonyymi sanoi…
Ei jumalauta oikeesti. Ei ton vehkeen käyttäminen mitään rakettitiedettä ole, mutta kannattas edes yrittää. Tästä "testistä" tulee mieleen joku kummeli/vintiöt sketsi, ei kukaan voi olla noin kuutamolla
Unknown sanoi…
Jep - samat kokemukset. Vie tilaa älyttömästi. Pesutulos heikko esiin sohvan osalta. En suosittele tätä laitetta.