Peitelistattomat väliovet

Ovitilauksemme sisälsi myös Domuksen väliovet. Väliovien väriksi valittiin puhdas valkoinen. Aluksi valittuna oli kiiltävä puhdas valkoinen, mutta sitten ajattelimme, että siinä voi näkyä sormenjäljet turhan herkästi ja päädyimme mattaisempaan versioon. Ovet ovat sileitä ja painikkeeksi valittiin Stockholm-painike.

Kuva Domuksen

Ovissa on magneettilukko eli lukon kieli ei ole näkyvissä oven ollessa auki vaan kun ovi suljetaan (painikkeesta ei tarvitse painaa) imaisee lukkopesässä oleva magneetin vastakappale kielen kiinni. Ymmärsiköhän tuosta alkuunkaan toimintaa :-)

Haaveilin jo suunnitteluvaiheessa listattomasta talosta. Listat jouduttaneen laittamaan yläkertaan, jonne tulee kelluva parketti, mutta niissä tiloissa missä lattia on laattaa on tarkoituksena jättää listat pois. Jos parketin liimaisi, niin silloin senkin kai voisi tehdä ilman jalkalistaa, tosin parketin asennus olisi millintarkkaa puuhaa.

Listattomuuteen kuuluu mielestäni myös oviseinien listattomuus tai kuten aluksi sanoin "karmittomat ovet". Eihän väliovet siis voi olla ilman karmeja, mutta mulla oli termit aluksi vähän hakusessa :-) No, työmaalla sain kyllä alkuun aikaiseksi päänpyörittelyä ajatukselleni, mutta kyllä pojat on nyt luvanneet asentaa ne karmittomat ovet :-D

Ovet tilattiin 60 mm syvyisillä karmeilla. Väliseinien paksuuden ollessa reilut 10 cm (tasoituksen kanssa), jää oven karmit selvästi seinän sisälle ja seinän "päälle" ei tarvitse laittaa peitelistaa. Asennusrako peitetään joko jollain silikonin kaltaisella massalla, jota käytetään myös ikkunoiden asennusraon peittämiseen tai ohuen ohuella listalla (tuolle massalle on nimikin, mutta en muista sitä...). Nykyisessä kerrostalokodissamme ikkunoita kiertää juurikin tuo massa ja siihen jää inhottavasti pöly kiinni ja pölyä saa tosissaan hinkata ennen kuin lähtee pois. Toisaalta ei massaan tarttuvaa pölyä oikeasti huomaa jos ei tiedä katsoa ihan läheltä...

Toki tuossa listattomuudessa on se huono puoli, että oviaukkojen reunat ovat herkät kolhiintumaan, mutta pitää koittaa elää siivosti ja paikataan sitten kun tarve vaatii.

Kaikki saranoidut ovet ovat nyt tilauksessa ja niiden pitäisi saapua maaliskuun lopulla. Vielä puuttuu liukuovi arkieteiseen sekä teknisen tilan ovi, johon ei kannattanut tilata arvokasta sisustusovea. Ja myös saunarakennuksen sisäovet ovat vielä mietinnän alla.

Kommentit

joska sanoi…
Sama on suunnitelmissa. Toteutusta ei ole vielä mietitty. Tuleeko teillä ikkunoihin listat? Mitenhän ne voisi toteuttaa?
Laura sanoi…
Ikkunat jäävät reilusti paksujen seinien sisään, joten listoja ei tule. Ikkunoissa asennusrakoon laitetaan varmaankin se massa.
joska sanoi…
Eikus joo, teillähän on kivitalo. Fiksu minä. Meillä tulossa puutalo.
VillaKoira sanoi…
"Listatonta" haaveilua myös täällä ja toteutustakin :) ! Ja parketin osalta sama pohdinta edessä, kunhan se aika koittaa ;).
Busterimies sanoi…
Onko ovien toteutuksesta jotain kuvaa? Suunnittelemme samanlaista toteutusta mutta tietääkseni 60mm karmeja ei ole olemassa, tarkoitatkohan 68mm karmeja seinän rungon ollessa 66mm?
Laura sanoi…
Kiitos viestistä! Teen postauksen, jossa näkyy toteutus! Karmin syvyys on tosiaan vain 60mm ja meillä sisäseinät on myös kiveä ja niiden leveys on 10cm. Nuo ovet eivät olleet ihan vakiotavaraa, mutta noin kapeitakin karmeja siis saa :-)
Meiju sanoi…
Tuo on totta, että kiiltävissä ovissa saattaa sormenjäljet näkyä turhan helposti. Ystäväni on hankkimassa ovia tulevaan kotiinsa ja pohdiskeli myös värin kanssa juuri kun kävin hänen luonaan kylässä. Minulle oli myös yllätys, että heidän tulee hankkia kestävät palo-ovet autotalliin ja autotallin puoleiselle seinälle taloon.