Kodinhoitohuone

Olen mielessäni pyöritellyt kodinhoitohuoneen kalustejärjestystä. Tänään hahmottelin IKEAN Home Plannerilla parit vaihtoehdot. Materiaalit on mitä sattuu, missio oli laittaa kaapit suunnilleen paikoilleen.

Se mikä kodinhoitohuoneessa on jo lyöty lukkoon, on kuivauskaapin ja pakastimen paikat sekä takaseinällä oleva jakotukki. Jakotukki on joko piilotettava kaapin sisään tai se on koteloitava. Harmillisesti jakotukki tulee seinästä ulos noin 75 cm, eli se ei mahdu 60 cm syvän kaapin rungon sisään. Jakotukille ei pitäisi olla tarvetta päästä usein, mutta sen on kuitenkin oltava mahdollista. Ikkunan alle on tulossa kiinteä työtaso "ompelupöytä", joka kiinnitettäneen toisesta päästä seinään ja toinen pää lepää laatikoston päällä. Myös altaan ja pyykinpesukoneen paikat on kuten kuvassa (tai elättelen toiveita, että niiden paikat voisi tarvittaessa vaihtaa vielä päikseen). Siivouskaappia ei tarvitse sijoittaa kodinhoitohuoneeseen, mutta pyykinhuoltovälineille tulisi löytyä paikat.Vaihtoehto 1: Ei korkeita kaappeja. Jakotukille tehtävä kotelointi takaseinälle. Pöytäpinnan voisi kuitenkin varmaankin jatkaa koteloinnin päälle ja jakotukille olisi pääsy kaapin kautta.
+ Pitkästi pöytäpintaa
- Pyykinkuivaustelineen säilytys?
- Silityslaudan säilytys? Silityslauta voisi kyllä olla laatikkoon integroitu
- Vähemmän kaappitilaa, toki jo yläkaapit menisivät koko matkalla, niin kappitilaa tulisi huomattavasti lisää


Vaihtoehto 2: Kuivauskaapin ja pakastimen vieressä kaksi korkeaa kaappia. Lisäisin vielä pakastimen (ja mahdollisesti kuivauskaapin) päälle yläkaapit. Pakastin voisi olla myös integroitu. Korkeiden kaappien takaseinään tehtävä avattava kotelointi, jotta jakotukille pääsee.
- Ei niin paljon pöytäpintaa
- Voiko altaan ja pesukoneen paikat vielä vaihtaa?
+ Korkeaa kaappitilaa


Vielä pitäisi miettiä kulmakaapillinen vaihtoehto, mutta kulmakaapit on monesti niin epäkäytännöllisiä, että sellainen ei houkuta.

Kaikki kommentit tähän ongelmaan otetaan ilolla vastaan!

Kommentit

Kirsi sanoi…
hei, onnistuit kopioimaan kuvat sieltä!! mä yritin ja yritin, onnistumatta:)

Meilläkin muuttui khh siten,ettei nurkkia tule. Ne on kyllä hankalia siinnitella. Enkä oikein usko,että ne nurkkahärvelit kovin kauaa toimiikaan. Khh ei tietysti avauskertoja tule kuten esim. keittiössä, eli ehkä vähän pidempään.
Ompelupöydän all laittasin tarvikkeille paikat, ehkä jopa sille koneelle. Jos siis tilaa on.
Onko tuossa pesukoneen vieressä oleva kaappi suunniteltu likapyykeille?
Khh suunnittelu olisi kivaa jos nuo kaikki ovet ja jakotukit voisi jättää pois:)
Anonyymi sanoi…
Hei,
samaa mietin, missä säilytätte likapyykkiä? Onko teillä lapsia?

Lapsiperheessä hyvä jos riittää yksi korkea komero likapyykille...

Yläkaappeja meille ei tule kodinhoitohuoneeseen lainkaan, sillä koin ne epäkäytännöllisiksi edellisessä kodinhoitohuoneessamme. Ne kun eivät yleensä ole kovin syviä. Mieti, mitä siellä säilyttäisit ja miten, mahtuuko. Minä yritin säilyttää käsipyyhkeitä yms pieni ätekstiilejä, mutta nekin piti viikata tarkasti ja pinota silleen pitkittäin vaikea selittää. Mutta kannattaa todella miettiä tarkasti mitä siellä kodinhoitohuonessa säilyttää.

Sitten vielä yksi juttu. Minullakin oli edellisessä kodissa ompelupöytä kodinhoitohuoneessa. Mutta ei olisi tullut ikinä mieleenkään oikeasti ommella siellä...Aina raahasin ompelukoneen keittiön pöydän tai työpöydän ääreen, jotka olivat reilun kokoisia ja kankaitra mahtui kunnolla levittelemään ja sai ommellessa pitää lapsia silmällä ja seurustella heidän kanssaan. Mutta toki jos ompelu on hyvin vähäistä ja keskittyy korjausompelemiseen, niin ehkä tuokin voi toimia.

Siispä minä laittaisin tuohon ompelupöydän paikalle joko likapyykeille tilaa (tai korkeisiin komeroihin tuonne peräseinälle) tai puhtaalle pyykille tilat jokaiselle perheenjäsenelle tai taso, jonka alle pyykinkuivausteline mahtuu (siis pyykkeineen kuivumaan).

Itse tarvitsen khh:ssa tankoja, onko niitä teille tulossa? Meille tulee vastaavaan kohtaan kuin missä teillä on allasseinämä. Siihen saa kuivamaa vaatteita (jos ei kaikkia voi laittaa rumpuun) tai käytettyä apuna silitettyjen väliaikaissäilönä.

Tsmeppiä. Ei ole helppo homma ja kompromisseja joutuu varmasti tekemään.
Anonyymi sanoi…
Jatkan vielä. Sori äskeisen lukuisat kirjoitusvirheet. Lähdin äskeisen viestin jälkeen tutkimaan löydänkö pohjapiirustustanne ja löytyihän se. Heti muistin sen ennenkin nähneeni, ehkä jopa kommentoineenikin. Sillä pohjaratkaisunne on mielestäni tosi hyvä verrattuna useimpiin taloihin (=massaan). Arkkitehti on osannut asiansa! Paljon hyviä oivalluksia! Ja linjakasta, selkeää.

Yksi juttu jota jäin kuitenkin miettimään on tuon khh:n sijoitus. Oletteko ihan varmoja että haluatte sen tuohon? Aika pitkä matka lopulliseen vaatesäilytykseen, siis jos se yläkerran makuuhuoneissa? Nyt en ole prokjetistanne niin perillä, että tietäisin onko kyseisen huoneen siirto muualle enää mahdollinen...
Entä onko enää mahdollista sijoittaa khh:n toiminnot arkkitehdin suunnitelman mukaan? Minusta se näyttää hyvältä. Silityslaudankin saisi tuohon altaan vasemmalle puoelle laatikkoon. Arkkitehdillä näytttäisi tosiaan olevan kykyä tähän , menisin hänen mukaansa niin linjakkuus ja selkeys säilyisi.
Saara sanoi…
Mulla on noista integroiduista silityslaudoista aika huonoja kokemuksia. Meillä oli sellainen kotona, eikä se ollut hyvä, eikä sitä siis koskaan käytetty. Mutta voi tietysti olla, että kymmenessä vuodessa ne on kehittyneet paljon! :) Mutta käteväähän se olis, että sen laudan sais jonnekin piiloon.

Meillä on kodinhoitohuoneessa Domuksen kalusteet ja oon kyllä tykänny niiden kulmakaappiratkaisuista. Siellä ne hyllyt menee sillä lailla limittäin ristikkäin eli hyllyt ovat suorakaiteen muotoisia - ei siis sellaisia ällän mallisia. En tiedä, tajusiko tuosta nyt mitään.. ;D Mutta mun mielestä se on tosi toimiva! :)

Itse maksimoisin säilytystilan, koska en ole vielä sellaista taloutta tavannut, jossa sitä olisi liikaa! :) Eli esim. tuonne pakastimen ja kuivauskaapinkin päälle voisi saada vielä yläkomerot, mutta sitten olisi tietysti hyvä olla yläkaapit koko tilassa, jotta ratkaisu näyttäisi järkevälle.

Meillä ainakin kaikki ala- ja yläkaapit on jo käytössä, vaikka luulin säilytystilaa olevan runsaasti. Lakanat, pyyhkeet ym. tekstiilit vie suurimman osan kaappitilasta. Mulla ei ole ollut ongelmia viikata niitä sinne! ;D Ilmeisesti mulla on näpeissä joku kaapinmentävä asetus valmiina..
Laura sanoi…
Kiitos kommenteista!

Projekti on siinä vaiheessa, että kodinhoitohuone on ja pysyy tuossa paikallaan :-) itse tykkään, että khh on kaukana makuuhuoneista, niin voi pestä pyykkiä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja tuosta saa näppärästi pyykit ulos kuivumaan. Toki pyykkejä joutuu roudailemaan ympäri taloa, mutta sitä joutuu tekemään joka tapauksessa, kun saunakin on erillisessä rakennuksessa ja tilat kolmeassa tasossa.

Suunnitelmat on muuttuneet alkuperäisistä sen verran, että palaaminen ihan alkuperäisiin ei ole mahdollista. Kulmaratkaisuun voidaan vielä palata, mutta silloin kodinhoitotilaan ei saa yhtään korkeaa kaappia (kun en sellaista halua heti sisäoven viereen). Ehkäpä mun pitää tehdä niin, että listaan tavarat mitä tuonne kaappeihin haluan laittaa ja sen perusteella suunnittelu jatkuu!

Meillä silitetään vain pakon edessä, joten silityslaudaksi kelpaisi varmaankin sellainen laatikkomalli :-)