Päätös ikkunoista

Meitä pohditutti pitkään, otammeko ikkunoihin lisäominaisuutena aurinkosuojan. Ikkunamme tulevat Lammin kautta ja ovat Domuksen ikkunat. Päädyimme tilaamaan ikkunat ilman aurinkosuojaa.

Aurinkosuojan tuoma hintalisä ei ollut hirmuisen iso, mutta toki se nostaa hintaa. Vaa'assa painoi se, että valitsemalla aurinkosuojatut ikkunat, suodatetaan myös kylminä vuodenaikoina auringon tuomaa ilmaista lämpöenergiaa pois. Valitsemamme tehoselektiivi-ikkuna suodattaa 51% auringon lämpösäteilystä ja auringonsuojaikkunan vastaava arvo on 38%.

Aurinkosuojaus myös muuttaa lasin väriä hieman vihertäväksi eikä päästä huoneeseen yhtä paljon valoa.

Alakerran ikkunat ovat pääsääntöisesti kiinteitä (eivät aukea), vain WC:ssä ja makuuhuoneessa ikkuna on avautuva tuuletusmahdollisuuden vuoksi. Kiinteissä ikkunoissa on vain kaksi pestävää pintaa, ulko- ja sisäpinta, mutta ulkopinta on pestävä siis todellakin ulkoa käsin, eli pihalle ikkunanpesuvälineiden kanssa! Yläkerran ikkunat ovat kaikki avattavia, jolloin pesu hoituu sisältä käsin.

Kiinteiden ikkunoiden U-arvo on 0,72 ja avattavien 0,88.

Ikkunoiden toimitusaika on noin 5 viikkoa, joten ikkunat saapunevat nippa nappa tämän vuoden puolella. Ikkuna-aukkoihin on nyt asenneltu muoveja ja styrokseja tukkeeksi, jotta lumi pysyisi ulkopuolella.

Aurinkosuoja-asiaa pohtiessa tuli surffailtua netissä ja lueskeltua myös talon ulkopuolelle asennettavista rullaverhomaisista aurinkosuojista esim. täältä Sunsystems. Rullaverhomainen aurinkosuoja on energiataloudellisesti mielekäs, sen avulla voidaan tarvittaessa blokata tai ottaa käyttöön auringon energia.


www.sunsystems.fi
Jos talomme kuumenee tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen muokatessa Suomenkin kesistä kuumempia, niin harkitaan sitten noita "ulkorullaverhoja".

Kommentit

Anni sanoi…
Meillä on kans kaikki ikkunat kiinteitä saunan ikkunaa lukuunottamatta. Onpahan muutama pinta vähemmän pestävänä...

Samoja aurinkosuojia ollaan meillekin mietitty. Eka kesä voipi mennä ilman mutta jossain vaiheessa on varmaan pakko sijoittaa noihin, meidän isot ikkunat kun on vielä suoraan etelään. Ei ole mitään mieltä koittaa viilentää taloa koneellisesti kun vajaa 20 neliötä ikkunapintaa lämmittää jatkuvasti...
Anu sanoi…
Mekin harkittiin, mutta skipattiin tuo arurinkoisuoja. Domuksen ikkunat meilläkin.

Sen sijaan siihen "itsepuhdistettavuuteen" satsattiin korkean tilan ikkunoissa.
Laura sanoi…
Kirjoittelin pitkät pätkät, mutta kaikki katosi, höh!

Itsepuhdistuvuus varmaan ehdoton korkeissa ikkunoissa!

SunSystemsin "rullaverhot" näytti mainoskuvissa oikein linjakkailta ja ne torjui muistaakseni yli 90% auringon lämpösäteilystä. Muutoinkin energiatehokas tapa viilentää, kun saa myös sen halutun lämpösäteilyn käyttöön talviaikaan.
anne sanoi…
Hei, meillä valinta oli selkeä koska koko etelänpuoleinen talon seinä on lasia, toki pohjoisenpuoleinenkin, mutta se on ilman aurinkosuojaa. Ns. Itsepuhdistuvia ovat molemmat. Yllättävän hyvin on lika (lue linnunkakka) ikkunoista lähtenyt ilman mekaanista pesua, joten tähän itsepuhdistuvan ikkunan 80% puhdistumiseen ollaan enemmän kuin tyytväisiä.

Kuuma oli viime kesä, joten vaikea sanoa, mikä oli ikkunan aurinkosuojan osuus. Viilentävää ilmastointia emme ottaneet Suomen kesän max muutaman kuukauden hellejakson takia. Ensikesänä on tarkoitus asentaa etelänpuoleiseen ikkunaseinään ulkopintaan sähköiset sälekaihtimet.
Kodin kokoajat sanoi…
Minusta olisi tosi hyvät ulkopuoliset "rollot", mutta epäilyttää toimiiko ne lumessa ja pakkasessa. Joka kerta, kun sukuloidaan Saksanmaalla, ihastelen rollojen monikäyttöisyyttä. En vielä ole keksinyt muuta huonoa puolta kuin kammottavan äänen, kun niitä käyttää ja ne vikisee ja nitisee.

Kaikkein parasta on, että rolloilla saa huoneet ihan pilkkopimeiksi. Toisaalta tällaisesta arkajalasta olisi kiva tukkia ikkunat rolloilla, kun parempi puolisko on reissussa :) Täytyy sitten eläkepäivillä asentaa semmoiset jonnekin aurinkorannikon talvehtimisasuntoon :)
Juha sanoi…
SunSystemsillä näyttäisi olevan myös uudet "rullaverhot" ikkunan väliin.
Näillä mainostetaan olevan lähes sama hyöty kuin ulkopuolisilta, mutta luultavasti vaatii myös tietyntyyppisen ikkunan
http://www.sunsystems.fi/fi/yritys/ajankohtaista.html?id=12462652952302