Hot 'n cold

eli lämmitys ja viilennys

Olemme suunnitelleet talomme lämmitysjärjestelmäksi maalämpöä tai kalliolämpöä, kumpi nyt oikeampi termi onkaan. Eli tontillemme porataan reikä, josta pumpataan maaperään tallentunutta lämpöä. Lämpö jaetaan taloon vesikiertoisen lattialämmityksen kautta.

Viilennyksen tarpeellisuutta ollaan mietitty jo aiemminkin, mutta kesäkuun alun helleaalto osaltaa vielä lisäsi intoamme suunnitella taloomme viilennys heti alusta alkaen, eikä paikata viilennystarvetta jälkikäteen esim. ilmalämpöpumpulla. Sattumalta luin artikkelin lattiaviilennyksesta, minulle lattiaviilennys oli uusi tuttavuus ja siitähän piti heti etsiä lisätietoja!

Metropolia ammattikorkeakoulussa on tehty vuonna 2009 insinöörityö, jossa on tutkittu lattiaviilennyksen ominaisuuksia ja toimintaa. Insinöörityö.

Plussia ja miinuksia:
+ ei vedon tunnetta
+ äänetön
+ ei näkyviä osia/pömpeleitä huoneissa
+ viihtyvyys (viileämpi talo)
+ pieni hankintakustannus
+ maalämmön kanssa pieni käyttökustannus
+ viilennys perustuu säteilyyn = tasaiset lämpöolot viilennettävässä tilassa (ei siis kylmäpatsaita)
- jäähdytysteho rajallinen (johtuen kosteuden kertymisestä lattiapintaan)
- viihtyvyys (kylmä lattia)
- kosteuden kertyminen lattiapintaan, tämä on ratkaistavissa kastepistesäätimellä
- hidas lämpötilan muutos lattialaatan suuren massan vuoksi

Lattiaviilennys toimii parhaiten lattioissa, joiden pintamateriaalilla ei ole suurta lämmöeristyskykyä eli laattalattia on hyvä lattiaviilennyksen kanssa. Meillähän on ajatuksena laittaa koko alakerta laattaa. Jos jollakulla on kokemusta lattiaviilennyksestä, niin kuulisin mielelläni kokemuksistanne!

Tapasimme pihasuunnittelijan viime torstaina. Pihasuunnitelman tiivistelmä: moderni, yksinkertainen, helppohoitoinen. Toivoimme paljon havukasveja ja hyvin rajattua värimaailmaa: vihreää, valkoista ja tummaa pinkkiä. Kesäkukkia laitamme erillisiin ruukkuihin (jos intoa riittää).

Rakennuslupahakemusta emme saaneet tavoitteistamme huolimatta jätettyä vielä viime viikolla. Kävimme kuitenkin kaupunkisuunnitteluarkkitehdin luona esitettelemässä suunnitelmamme, ja niissä ei ollut mitään huomautettavaa, vaan päinvastoin suunnitelmiamme kehuttiin. Uusi tavoiteaikataulu lupahakemuksen jättämiseksi on tämä viikko!

Kommentit