Voihan valinnanvaikeus

Tämän vuoden Rakentaminen ja talotekniikka -messut on käyty ja mukaan tarttui taas nippu esitteitä ja pää meni pyörälle vaihtoehdoista. Tänä vuonna ne eivät kuitenkaan enää mene lukematta roskiin! Tässä vaiheessa mielessämme pyörii lämmönlähteen valinta, ilmanvaihtokoneen valinta sekä kodinohjausjärjestelmän valinta ja laajuus.

Jos olisimme valinneet puutalon, olisi lämmönlähde ollut ehdottomasti maalämpö. Maalämmön takaisinmaksuaika hyvin eristetyssä kivitalossa (ja toki myös puutalossa) kohtuullisilla neliöillä, on kuitenkin kohtuuttoman pitkä. Taloomme tulee myös varaava takkaleivinuuni ja osin lämpöä on tarkoitus tuottaa puulla. Lämmönjakotavan olemme sentään jo päättäneet: meille tulee vesikiertoinen lattialämmitys.

Vaihtoehtoina meillä on nyt mietinnässä maalämpö, ilmavesilämpöpumppu tai suora sähkölämmitys. Messuilta löytyi mielenkiintoinen vaihtoehto CTC EcoEl sähkökattila, johon voi myöhemmin lisätä maalämmön tai ilmavesilämpöpumpun. Suora sähkölämmitys vähän kauhistuttaa ajatuksena, mutta toisaalta, jos lämmitykseen kuluu sähköä hyvin vähän, ei se välttämättä ole automaattisesti pois suljettu vaihtoehto. Sähköllähän se maalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppukin toimii.

Toinen tärkeä valinta on ilmanvaihtokoneen valitseminen. Ilmanvaihtokoneen valinnassa meille tärkeää on lämmöntalteenoton hyötysuhde. Sen verran ainakin viisastuimme messuilla, että valintamme kohdistuu todennäköisesti pyörivä- tai vastavirtakennoiseen koneeseen. Kävimme myös kuuntelemassa luentoa pientalojen ilmanvaihdosta ja luennoitsija painotti valitsemaan koneen, johon on saatavilla erilaisia lisäosia. Lisäosilla saa optimoitua oman ilmanvaihtokoneensa hyötysuhdetta. Luennoitsija suositteli myös hankkimaan laitteen, joka käyttää tasavirtaa, sillä saisi sähkönkulutusta pienemmäksi.