22.8.2014

Nurmen reunan kanttaaminen

Kokemattomalle puutarhurille paljastuu koko ajan uusia pihan hoitoon liittyviä töitä. Minulle yksi tälläinen oli nurmen reunan siistiminen. Nurmikko on hyvä leviämään ja se leviää mielellään pensaiden ja puiden alle mehevämpään maahan. Nurmikko vie muilta kasveilta vettä ja ravinteita ja sen vuoksi nurmea ei saisi päästää pensaiden tai puiden alle kasvamaan.

Nurmen reunat tulisi kantata vähintään kerran kesässä. Kanttaamisella tarkoitetaan nurmikon kasvuston katkaisemista terävällä lapiolla ja katkaistun "ylikasvaneen" osan poistoa.

Meillä on siirtonurmi ja se tosiaan leviää valtavasti pensaiden puolelle. Siemenestä istutettu nurmi ei muutamana ensimmäisenä kesänä ole vielä yhtä kova leviämään, sen kanttaaminen ei siis vättämättä ole pakollista parina ensimmäisenä kesänä.

Tässä näkyy hyvin kanttaamattoman ja kantatun osan ero. Etureunassa kantattua nurmea ja takareunassa kanttaamatonta osaa. Meidän siirtonurmi on vasemmalla ja naapurin siemenestä istutettu nurmikko on oikealla.


Kanttaamaton reuna

Kantattu reuna
 Jos reunasta haluaa todella suoran kannattaa virittää parin puutapin väliin ohjauslanka ja käyttää sitä apuna. Minä kanttasin meidän nurmikon silmämääräisesti ja ihan hyvä siitä tuli mielestäni noinkin.

Jos haluaa päästä helpolla kannattaa jo pihaa tehdessä kiertää reunanauhalla kaikki nurmikon reunat. Reunanauhoja on useita erilaisia ja myös hintahaarukka on iso.

Ei kommentteja: