Hyötypuutarhasuunnitelmia

Näin kesän loppupuolella ihastelen muiden pihoissa kasvavia marja- ja hedelmäpuita ja haaveilen omasta sadosta. Omassa pihassa meillä kasvaa vasta mansikkaa. Sen istutin keväällä ja siitä saimmekin heinäkuussa maistella päivittäin muutaman marjan. Olisi vain pitänyt tajuta katkoa mansikan rönsyt heti alkuunsa, nyt mansikkasatomme jäi melko pieneksi, kun taimet keskittyivät kasvattamaan rönsyjä marjojen sijaan. Ensi kesänä katkon rönsyt heti!

Hyötykasvit ajattelin istuttaa pihan takanurkkaan. Haluaisin kuoria hyötypuutarhan kohdalta nurmikon kokonaan pois ja laittaa tilalle kuorikatetta sille alueelle, mihin hyötykasvit istutetaan. Nurmikkohan kannattaa joka tapauksessa poistaa puiden ja pensaiden alta, koska nurmikko vie muilta kasveilta ravinteita ja kosteutta. Hedelmäpuiden kohdalla nurmikkoa suositellaan poistettavaksi 1,5 metrin leveydeltä, aika isosti!


Suurikasvuista omenapuuta meille ei taideta istuttaa, emme nimittäin ole suuria omenoiden ystäviä ja mahdollinen sato saattaisi jäädä nurkkiin pyörimään. Lähellämme on kaiken lisäksi Viherlandian omenatarha, josta voimme hakea sen verran omenoita kuin jaksamme syödä.

Suunnittelu ja taimistojen sivujen selailu on täällä kuumimillaan, vielä kun saisi päätöksiä tehtyä! Olen kyllä välillä melkoisen huono tekemään päätöksiä ja pyörittelen vain suunnitelmia :-)

Kommentit