18.10.2012

Zebrano

En ole kovin innostunut sälekaihtimista, onneksi löysimme olohuoneeseen ja aulaan Zebrano-rullakaihtimet, jotka tavallaan yhdistävät rulla- ja sälekaihtimet. 

Zebranoissa vuorottelee läpinäkyvä ja läpinäkymätön kangas ja "raidat" tasaamalla verhosta saa joko puolipeittävän tai kokonaan peittävän. Keski-suomessa Zebranoja myy ainakin Metsokaihdin. Muillakin valmistajilla on vastaavia verhoja, mutta pidimme näistä, kun näissä oli leveimmät raidat, mitä löysimme. 

Auki

Kiinni
Hinnaltaan Zebranot ovat huomattavasti perusrullakaihtimia arvokkaammat, sen takia harkitsimmekin hankintaa tarkkaan ja muihin ikkunoihin hankittiin perusrullakaihtimet.

14.10.2012

Kokemuksia kattoliesituulettimesta

Olen saanut useita kyselyitä kattoliesituulettimestamme.

Kattoliesituuletinmalleja ei ollut kovinkaan montaa markkinoilla, ja niistä harvoistakin oli tosi vähän käyttökokemuksia. Koitimme vertailla tuulettimia teknisten tietojen ja hinnan perusteella, vertailua täällä. Päädyimme tilaamaan Siriuksen SLT 952 -mallin ulkoisella moottorilla. Tuuletin ja moottori maksoivat yhteensä noin 2200 €.

Asennus sujui hyvin, vaikka asentajamme eivät olleet kattoliesituuletinta aiemmin asentaneet. Keittiön osalle piti tehdä alaslaskua 40 cm (muualla 10 cm), jotta liesituulettimen runko mahduttiin upottamaan alaslaskuun. 

Selvitystyöstä huolimatta moottori ei ollut ihan sitä mitä oletimme. Tarkoituksenamme oli nimittäin asentaa moottori katolle (vrt. huippuimuri), mutta tämä moottori olikin tarkoitettu vain sisätiloihin. Moottori saatiin onneksi upotettua myös alaslaskuun. Jos tilaisin samaisen tuulettimen uudestaan, tilaisin sen todennäköisesti kiinteällä moottorilla.

Liesituuletin on ollut nyt muutaman kuukauden käytössä ja mielestämme se on toiminut oikein hyvin. Tehoalueista yleisimmin meillä on käytössä 2, jolloin tuuletin pitää jonkin verran ääntä, mutta mielestäni ei vielä häiritsevästi.

Tuuletin on mielestäni ulkonäöllisesti juuri sitä mitä toivoimmekin ja työn jälki tuulettimessa oli mielestäni hyvää ja viimeisteltyä. 


Luukut aukeavat putsausta varten

Liesituulettimen "luukut" aukeavat, jolloin rasvasuodattimet saa pesuun. Vielä ei olla ehditty suurempia pesuja tehdä, joten sen kätevyydestä en vielä uskalla tarkemmin sanoa.

Tämän kokemuksen perusteella valitsisin kattoliesituulettimen uudelleenkin ja hyvin todennäköisesti valitsisin saman merkin ja mallin.