28.10.2011

Välipohjassa

Nyt on raksalla ontelot paikoillaan ja sitä myöten alakerrassa on katto ja yläkerrassa on lattia! Onteloiden laitto meni nopeasti ja ilman ongelmia.

Tervetuloa meille! Tässä näkymä ulko-ovelta!

Olohuoneen ikkuna-aukosta kuvattuna ruokailutilaan ja keittiöön päin.
 
 Samasta kohtaa kuvattuna takapihan suuntaan.

Raksa alkaa näyttää yhä enemmän ja enemmän talolta!

Työt jatkuvat nyt saunarakennuksen seinien nostolla. Ensi viikolla tulee kaivuri meidän tontille muokkaamaan pihaa kuntoon. Urakoitsijan kanssa mittailimme, että tonttia on pakko nostaa takareunasta pikkaisen, muutoin saunarakennuksen takaa tulisi liian jyrkkä rinne metsää kohden.

Naapurin kanssa saamme varmaankin tontit mallattua hyvin lähes samaan korkoon, joten rajalle ei tarvitse tehdä viistettä tai pengertä.

27.10.2011

Vihdoinkin!

Olen jo pitkään katsonut kaihoisasti maantiellä ohi ajavia rekkoja, joilla on kyydissä ontelolaattoja, ja miettinyt, että milloinkohan rekka kaartaa meidän raksalle ontelolaatat kyydissään. Huomenna vihdoinkin on se päivä! Rakentaja laittaa taas kellon soimaan aamutuimaan ja kömpii raksalle katsomaan ontelolaattojen asennusta, jee! Jännää! Etappi se on tämäkin harjakaisia odottaessa!

26.10.2011

Putkinäkö ja lattiavalu

Mua niin harmittaa oma putkinäkö ja urautuminen tiettyyn ajattelumalliin. Aamulla kompastelin taskulampun kanssa työmaalle katsomaan, että kaikki on kunnossa ennen lattiavalua. Urakoitsijakin saapui paikalle ja avauduin hänellekin kodinhoitohuoneeseen siirtyneestä jakotukista (ei siis LVI-urakoitsija, vaan kirvestyöurakoitsija). Siinä asiaa pähkäillessämme urakoitsija keksi, että jos jakotukin olisi laittanut väliseinään (eli kääntänyt 90 astetta vastapäivään nykyisestä asemasta), olisi khh:n kalustesuunnitelma voitu säilyttää ennallaan! Voi kettu ja kuraus! Vielä eilen aamulla tuo valaistunut idea olisi voitu toteuttaa, mutta tänäaamuna oli jo liian myöhäistä. Omassa päässä vaihtoehdot olivat vain nykyinen paikka tai autotalli.

Älä uraudu!

No siinä se jakotukki nyt on valettuna betoniin. Onneksi sentään sähkäri oli hereillä ja huomasi vetää sähköputket jakotukin uuteen sijoituspaikkaan KNX-seurantalaitetta varten, hyvä Seppo!

Tässä juuri tasoitettua lattiaa!

25.10.2011

Suunnitelmat uusiksi

LVI-urakoitsija päätti laittaa suunnitelmat uusiksi ja siirsi lattialämmityksen lämmönjakotukin autotallista kodinhoitohuoneeseen. No ihan kiva joo, menee vaan kalustesuunnitelma uusiksi. Ja muutenkin kaikki tekniikka olisi kiva olla muualla kuin itse huoneistossa.

Huomasin muutoksen eilen illalla, kun kävin raksalla siivoilemassa ja tänään aamulla kävin uudestaan raksalla, kun LVI-urakoitsijan mies oli paikalla. Voidaan kuulemma muuttaa jakotukin paikka kuten suunnitelmissa on, mutta sitten siirtyisi myös huominen valu. Hohhoijaa...

Samoiten oli suunnitelmissa katon alaslaskuissa vietävien vesijohtojen paikka vaihdettu keittiön kalusteseinän leveyden kustannuksella.

Että silleen.
Ketutttaa.
Paljon.

Ehkä tämä tästä.

24.10.2011

Ihan ite!

Rakentajat pääsivät viikonloppuna ihan ite hommiin, kun laiteltiin lattiastyrokseja! Työmiehet olivat tehneet vaativimman osuuden ja tasoittaneet pohjan ja latoneet ensimmäisen 100 mm. Itse lisäsimme vielä 50 + 50 mm styroksia tuohon päälle. Homma oli mukavaa ja sopi myös toimistotyöläiselle, joskin sormenpäät on nyt ihan kuivat ja kipeät!

Aamulla käväisimme raksalla toteamassa, että nyt meillä t a p a h t u u! Työmaalla oli töissä urakoitsijan miehet, LVI-Putkosen miehet ja sähkäri apupoikineen! Mutta täytyy tapahtuakin, sillä lattian valu on suunnitteilla ylihuomiselle eli keskiviikolle! Toivotaan, että sääennuste pitää paikkansa ja keskiviikon sää on tämä:

saa.fi.msn.com
Kauan odotetut ontelolaatat lasketaan paikoilleen perjantaina! Sitten pääseekin rakentajat maalailemaan räystäslautoja välipohjan suojissa, siinä ei ehkä sormet ole niin kovilla!

Kännykkäkameran linssi on tainnut olla vähän huurussa kuvaa otettaessa, mutta tuon huoneen styroksit laitoin minä! Ihan ite! Kuvassa on sisääntuloaulasta otettu kuva työhuoneen suuntaan. Tuohon oikeaan  reunaan tulee WC.


Ps. Sysäys otsikkoon tuli tättähäärän hiljalleen alkavasta "minä ite" -vaiheesta...

14.10.2011

Purkuhommia

Raksalla päästään purkuhommiin, kun huomattiin, että autotallin ovea olisi syytä leventää. Tallin ovi on nyt 2,4 m leveä mutta isolla farmarilla on melko haastavaa tähdätä tuohon koloon. Ja oviaukko on myös niin reunassa, että kuskin olisi vaikeaa päästä autosta ulos. Puretaan siis tässä vaiheessa, jotta ei tarvitse käyttää autoa peltikorjaamolla vuosittain :-) Onneksi homma ei ole ihan suuren suuri, urakoitsija arveli, että noin 4 tunnin työllä aukko saadaan isommaksi.

Sisäseinien harkot ja ulkoseinien tehostekohtiin tulevat kapeammat lämpöharkot on työmaalta loppu ja niitä on odoteltu eilisestä lähtien. Maanantaille suunniteltu valu siis siirtynee päivällä. Mutta urakoitsija lupaili kuitenkin ontelolaattojen laittoa ensi viikolla, olispa hienoa jos ne saatais!

Kuvassa etualalta taaksepäin tilojen järjestys: ruokailutila, keittiön saareke, keittiö, (väliseinä), kodinhoitohuone. Keittiön ja kodinhoitohuoneen väliseinä tulee tuonne takana näkyvien viemäriputkien kohdalle.

Raksalla kivointa on isot hiekkakasat!

12.10.2011

Kohta ollaan välipohjassa

Seinät ovat pian jo välipohjakorkeudessa. Seuraava ja viimeinen "alakerran" seinävalu on ensi maanantaina. Jos hyvin käy, niin välipohjan ontelolaatat laitetaan paikoilleen ensi viikolla!

Talon etukulmalta työhuoneen ikkunat.
 


 Samaisen työhuoneen ikkuna vasemmalla ja olohuoneen "pikkuikkuna" oikealla (jotta itse tiedämme mistä ikkunasta puhumme, olemme nimenneet tuo olohuoneen ikkunan pikkuikkunaksi, vaikka ikkuna on kaukana pienestä :-) )
 


Talo takakulmalta kuvattuna. Myös naapurilla on työt käynnistyneet ja heidän kaivurinsa näkyy tuolla takana. Olohuoneen ikkunan vieressä näkyy kapeammalla harkolla tehty seinänpätkä, johon tulee puupinnoitus.


Talon sisältä kuvattuna. Keittiön saareke tulee suunnilleen keskimmäisen sturoksipaketin linjaan, oven ja saarekkeen väliin jää noin metrin kulkuväylä.


Kodinhoitohuoneen ulko-ovi ja ikkuna

4.10.2011

Seinät nousevat

Seinät nousevat takapihan puolella jo ikkunoiden yläreunaan ja etupuolellakin työt edistyy vauhdilla. Tänään valettiin seiniä toistamiseen ja vielä kolmas valu on tiedossa ennen ontelolaattojen saapumista.

Ontelolaattasuunnittelija meinasi torpata meidän olohuonesuunnitelmat ja halusi lisätä pilarin takan kylkeen. Onneksemme konsultoiva rakennesuunnittelija löysi toisen ratkaisun ja olohuoneen saadaan toteutettua ilman pilaria. Ratkaisu vaatii hieman enemmän työtä työmaalla ja kustannuksia siitä tulee jonkin verran, mutta olohuoneen "pilarittomuus" on ollut meille alusta saakka tärkeä seikka.

Saunarakennukselle vedetään vesiputket (käyttövesi ja lattialämmitys) rakennusten alta ja putket nousevat maan alta pukuhuoneen nurkassa. Putkille on tarkoitus tehdä "kaivo" lattiaan ja siihen huomaamaton luukku, joka päällystetään samalla laatalla kuin lattia. Tänään palaveerasimme LVI-asioissa ja mietimme, että putket voisi nostaa ylös myös teknisessä kaapissa, jolloin erillistä luukkua ei tarvittaisi ja putket jäisivät kaappiin piiloon. Syöksyin palaverin jälkeen työmaalle, mutta nopeat työmiehemme olivat jo ehtineet valaa "kaivon" tukirakenteet. Erillinen lattialuukku on siis tulossa, ellemme intoudu viikonloppuna työmaalle purkamaan ja siirtämään kaivon paikkaa (talkoolaiset hoi!).


Valaistussuunnitelmaa on edistetty Piirtosähkön JP:n kanssa. Valopainikkeet meille on tulossa GIRAn mallistosta.

Ja vielä kuvapäivitystä eiliseltä, näiden jälkeen saunan seinät ovat nousseet jo uusiin korkeuksiin, on nuo pojat nopeita!

Kuva etukulmasta, työmies työssään lähellä pääsisäänkäyntiä.

Keittiön ikkuna ja ulko-oven aukko vasemmassa reunassa ja oikealla saunarakennuksen alkua.

Takakulmaus eli vasemmalta alkaen olohuoneen ikkuna-aukko, oviaukko ruokailutilaan, ikkuna-aukko ruokailutilaan ja keittiöön ja ovi keittiöön.