21.3.2011

Verhopohdintaa

Minä en (eli me emme) halua tulevaan taloon sälekaihtimia. Suurin syy tähän on se, että sälekaihtimet pölyyntyvät ja niitä on ärsyttävää putsata. Toinen syy on, että sälekaihtimet hankaloittavat ikkunoiden pesua, mutta kyllähän verhot kuin verhot hankaloittavat pesua.

Olen ihastellut Woodnotesin ketjukäyttöisiä kierrekaihtimia, tosi kauniita! Materiaalivaihtoehdot on kuitenkin aika rajalliset, vaikkakin ihanat. Suomalaiselta Gardinilta sen sijaan löytyy valinnanvaraa ja verhoon voi vaikka tulostaa oman kuvan. Gardinilla ei harmi vain löydy jälleenmyyjää Jyväskylästä. Pääkaupunkiseudulta löytyy myös Ruska-kaihdin, mutta heilläkään ei ainakaan kotisivujen mukaan ole jälleenmyyjiä muualla Suomessa. Ketjukäyttöisiä kierrekaihtimia tekee myös Silent Gliss, heidän jälleenmyyjiään on usemapikin myös Jyvässeudulla.

Aika aikaistahan se on pohtia tässä vaiheessa verhoasioita, mutta nyt kun sattui olemaan aikaa, niin päätin käyttää sen valmistajien kartoittamiseen :-) Sitten kun rakentaminen toden teolla alkaa, ei verhoasiat ole ehkä päällimmäisenä mielessä.

15.3.2011

Leikkihuoneunelmia ja kaakelikiertue

Taloomme tulee 3 makuuhuonetta: yksi vanhemmille ja kaksi yhdelle lapselle :-). Perheemme Tättähäärä saa erillisen huoneen nukkumiselle ja toisen huoneen leikeille. Tai näin olen ainakin suunnitellut, katsotaan miten huoneet todellisuudessa jaetaan. Mutta Djecon pituusmitta olisi pakko saada Tättähäärän seinälle!Djecon sivut on tosi söpöt, siellä voisi lennellä sukkahousuissa supersankarina vaikka kuinka pitkään!

Tättähäärän huoneen(huoneiden) sisustuksen saakin suunnitella ihan nollasta, sillä asumme tällä hetkellä kaksiossa ja Tättähäärällä ei ole muita omia kalusteita kuin pinnasänky (ja syöttötuoli). Vaan ei mua haittaa ollenkaan miettiä kaikkea alusta :-)

Leikkihuone ei nyt ehkä kuitenkaan ole tärkein sisustettava... Kaakeleita taas tarvitaan moneenkin paikkaan ja ne pitää päättää jo huomattavasti ennen pituusmitan seinään liimaamista :-) Huomasin, että Pukkilan kaakelikiertue pysähtyy keskiviikkona 16.3.2011 Jyväskylässä. Pitää käydä kurkkimassa kuumimmat kaakeliuutuudet! Kiertue on Aren aukiolla klo 10-17. Mulla on onneksi mahdollisuus käydä päivälläkin omilla asioilla, mutta ei kyllä monella rakentajalla taida olla yhtä hyvät mahdollisuudet karata töistä. Voisi olla monen kannalta hyvä venyttää pari tuntia myöhemmäksi tuota kiertuetta, vai mitä sanotte?

14.3.2011

Tontti

Voisin kertoa hieman tarkemmin meidän tontista.

Tontti on tarkalleen suorakaiteen muotoinen. Tien myötäinen sivu on 28 metriä ja toinen sivu on 36 metriä. Yhteensä neliöitä on siis 1008. Tontti laskee melko tasaisesti takareunaa kohden, korkeuseroa on noin 2 metriä.

Tontin laskusta johtuen olemme ajatelleet, että talossa olisi jonkin verran porrastusta, sillä emme halua nostaa tonttia hirveän paljon ympäröivään maastoon nähden. Tässäkin suhteessa olemme onnekkaita tonttivalinnan suhteen, kun olemme puistoalueen vieressä, niin ainakin tontin toisella puolella maasto jää normaalitasoon jos toisen puolen naapuri päätyy täyttämään tonttiaan. Jos meillä olisi molemmilla puolilla naapurit, jotka täyttäisivät tonttejaan, niin pakkohan meidänkin olisi omaamme nostaa. Alueella on jo aloitettu muutaman talon rakentaminen ja trendinä näyttäisi olevan tontin täyttäminen tasaiseksi.

Savonmäen alue nousee aika paljonkin ympäröivään maastoon nähden ja näin talviaikaan, kun puissa ei ole lehtiä, näkyy tontilta hienot maisemat. Kesällä puiden lehdet peittänevät näkymät ja toki myös rakennettavat talot muuttavat näkymiä. Tämä kuva on otettu tieltä meidän tontin rajalta suunnilleen eteläänpäin. Tuossa ei siis näy meidän tontti, vaan se jää kuvaajan selän taakse vasemmalle.

13.3.2011

Voihan valinnanvaikeus

Tämän vuoden Rakentaminen ja talotekniikka -messut on käyty ja mukaan tarttui taas nippu esitteitä ja pää meni pyörälle vaihtoehdoista. Tänä vuonna ne eivät kuitenkaan enää mene lukematta roskiin! Tässä vaiheessa mielessämme pyörii lämmönlähteen valinta, ilmanvaihtokoneen valinta sekä kodinohjausjärjestelmän valinta ja laajuus.

Jos olisimme valinneet puutalon, olisi lämmönlähde ollut ehdottomasti maalämpö. Maalämmön takaisinmaksuaika hyvin eristetyssä kivitalossa (ja toki myös puutalossa) kohtuullisilla neliöillä, on kuitenkin kohtuuttoman pitkä. Taloomme tulee myös varaava takkaleivinuuni ja osin lämpöä on tarkoitus tuottaa puulla. Lämmönjakotavan olemme sentään jo päättäneet: meille tulee vesikiertoinen lattialämmitys.

Vaihtoehtoina meillä on nyt mietinnässä maalämpö, ilmavesilämpöpumppu tai suora sähkölämmitys. Messuilta löytyi mielenkiintoinen vaihtoehto CTC EcoEl sähkökattila, johon voi myöhemmin lisätä maalämmön tai ilmavesilämpöpumpun. Suora sähkölämmitys vähän kauhistuttaa ajatuksena, mutta toisaalta, jos lämmitykseen kuluu sähköä hyvin vähän, ei se välttämättä ole automaattisesti pois suljettu vaihtoehto. Sähköllähän se maalämpöpumppu ja ilmavesilämpöpumppukin toimii.

Toinen tärkeä valinta on ilmanvaihtokoneen valitseminen. Ilmanvaihtokoneen valinnassa meille tärkeää on lämmöntalteenoton hyötysuhde. Sen verran ainakin viisastuimme messuilla, että valintamme kohdistuu todennäköisesti pyörivä- tai vastavirtakennoiseen koneeseen. Kävimme myös kuuntelemassa luentoa pientalojen ilmanvaihdosta ja luennoitsija painotti valitsemaan koneen, johon on saatavilla erilaisia lisäosia. Lisäosilla saa optimoitua oman ilmanvaihtokoneensa hyötysuhdetta. Luennoitsija suositteli myös hankkimaan laitteen, joka käyttää tasavirtaa, sillä saisi sähkönkulutusta pienemmäksi.

Alku

Olimme etsineet vaatimuksemme täyttävää omakotitalotonttia Jyväskylän ympäristöstä jo parin vuoden ajan, välillä etsintä oli aktiivista ja välillä se unohtui kokonaan. Kevättalvella 2010 satuimme onnekkaasti huomaamaan Rakentaminen ja talotekniikka -messuilla kiinteistövälityksen messuständin ja kävimme kyselemässä heiltä vapaista omakotitalotonteista. Välittäjälle oli juuri tullut ennakkomyyntiin uuden kaavoitettavan alueen tontit Vaajakosken Savonmäestä. Ehdimme miettiä tontin hankkimista yön yli ja seuraavana päivänä varasimme ensimmäisinä tontin kaavoitettavalta alueelta! Koska olimme ensimmäisiä varaajia, saimme valita minkä vain tonteista, valinta oli tosi vaikeaa ja mieli ehti muuttua monta kertaa. Minkä tontin sinä olisit valinnut vihreällä rajatuista? Kuvassa pohjoinen ylhäällä ja etelä alhaalla.


Tontin varaamisen jälkeen oli odotettava pari kuukautta kaavan vahvistamista, ja pelkäsimme, että kaavasta tehdään valitus. Onneksi kaavasta ei valitettu ja kesäkuussa 2010 teimme kauppakirjat tontista!

Kunnallistekniikan rakentaminen aloitettiin alueelle elokuussa 2010 ja alueelle piti päästä rakentamaan lokakuussa 2010. Kunnallistekniikan valmistuminen kuitenkin venyi ja rakentamaan olisi päässyt marraskuussa 2010. Meilläkin oli suunnitelmat jo pitkällä ja kaupat erään puutalotoimittajan kanssa lähes sovittu yksikerroksisesta loivan rinteen talosta. Elämä kuitenkin heitti eteemme esteen: loppuvuonna 2010 mieheni työ vaihtui pääkaupunkiseudulle ja perheemme oli tarkoitus muuttaa pääkaupunkiseudulle. Ehdimme jo etsiä asuntoa pääkaupunkiseudulta (huh, sitä hintatasoa!). Muuttaminen tuntui kuitenkin kovin epämieluisalta, joten onneksemme mies sai luvan tehdä etätöitä ja saimme jatkaa unelmointia oman talon rakennuttamisesta.

Ajatukset olivat kuitenkin ehtineet muuttua muutamassa kuukaudessa ja haaveilimmekin nyt kaksikerroksisesta kivitalosta. Halusimme myös palkata itse arkkitehdin suunnittelemaan talomme, ilman että sitoudumme jo suunnitteluvaiheessa tiettyyn talotoimittajaan.

Nettisurffailun ja tarjouspyyntöjen jälkeen päädyimme palkkaamaan Tony Kajasviidan suunnittelemaan talomme. Tonyn kanssa tuntui löytyvän yhteinen sävel jo ensimmäisessä puhelussa ja myös hänen ammattitaitonsa vakuutti meidät.

Missä siis olemme nyt ja mitä tästä eteenpäin? Talon suunnittelu on aloitettu ja ensimmäiset luonnokset Tony saa valmiiksi huhtikuun alussa. Tavoitteenamme on hakea rakennuslupaa kesäkuun alussa tai puolivälissä. Mahtavaa päästä vihdoin eteenpäin pitkäaikaisen haaveen toteuttamisessa!